Achtergrond
Wat speelt er in Burundi?
Burundi is een voormalige Belgische kolonie en sinds 1962 onafhankelijk. Het land kent een geschiedenis van bloedige schermutselingen tussen bevolkingsgroepen van verschillende etnische oorsprong. Die strijd heeft aan meer dan 300.000 mensen het leven gekost. Zo'n 500.000 mensen vluchtten naar naburige landen. In 2006 werd een staakt-het-vuren afgekondigd. Sindsdien is het merendeel van de vluchtelingen teruggekeerd naar Burundi, maar zo'n 20% daarvan is nog steeds ontheemd en leeft in vluchtelingenkampen.
Politieke situatie
In 2005 vonden in Burundi de eerste vrije verkiezingen plaats. Vijf jaar later, in 2010, gingen de Burundezen opnieuw naar de stembus voor gemeente- en parlementsverkiezingen en het kiezen van een nieuwe president. Deze verkiezingen verliepen niet zonder slag of stoot. Er zou fraude zijn gepleegd wat de onderhuidse spanningen tussen vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen en etnische groeperingen weer deed oplaaien.
Economische ontwikkeling
Burundi is een van de armste landen ter wereld. Bijna driekwart van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het bedrijfsleven is door de oorlogen gemarginaliseerd. De economie drijft dan ook vrijwel volledig op de agrarische sector. Maar de meeste mensen bezitten te weinig land om goed van de opbrengst te kunnen leven. Armoede is het gevolg.
Sociale context
De bevolking is samengesteld uit drie verschillende etnische groepen: Hutu (85%), Tutsi (14%) en Twa (< 1%). De Tutsi vormen een minderheidselite die op gespannen voet leeft met de in grotere aantallen aanwezige Hutu. Van sociale saamhorigheid is dan ook geen sprake.